ACTUALITAT | NOTÍCIES | VIU ELS BARRIS | ASSOCIACIONS I PROJECTES | TRANSPARÈNCIA

La FAVIBC ha participat en el XVIII Congrés Estatal de Voluntariat, que es va clausurar el dissabte 26 de novembre, per debatre i dialogar al voltant de la qualitat del servei voluntari i la diversitat d'àrees que compten amb el seu suport.
El Congrés Estatal de Voluntariat és una de les trobades més importants del món social i està dirigit a persones i organitzacions que es mouen entorn de la tasca solidària. El seu propòsit és aprofundir en els aspectes que afecten el voluntariat i donar visibilitat social a una tasca en la qual ja participen cinc milions de persones a l’estat. Després de tres dies al Palau de Congressos d'Osca, amb el lema "La Màgia del Voluntariat", 700 assistents de forma presencial, i més d'un miler en total a través d'Internet, han assistit a les conferències, taules rodones, i altres activitats que s'han realitzat.
Del treball del Congrés s'han extret diferents conclusions: d'una banda s'ha parlat de com les entitats de voluntariat han de plantejar-se la transformació digital, de manera que puguin millorar els seus sistemes de gestió i ser més eficaços. També s'ha proposat que les entitats puguin compartir els seus recursos per ampliar les seves possibilitats d'actuació. Especialment, s'ha assenyalat la necessitat de treballar en metodologies que acreditin l'aprenentatge que s'adquireix en les actuacions voluntàries perquè es tingui en compte en el currículum acadèmic de la joventut, sobretot en un moment en què el seu accés al mercat laboral és més difícil. A més, es planteja com a necessària la millora en la sensibilització i missatges que es llancen a la joventut i la gent gran, per augmentar la participació voluntària.
Per a la Federació, ha estat un marc inigualable per donar a conèixer el treball que es realitza en els territoris federats i posar en relleu, el paper de les associacions de veïns com a agents comunitaris i transformadors de les realitats dels barris, des del voluntariat i el compromís amb les persones. Així mateix, s’ha pogut explicar el paper tan important que tenen en l'actualitat les entitats veïnals, com a agents socials i reivindicatius, i que compleixen amb una funció vital, evitant que moltes de les situacions d'exclusió social, es tornin molt més extremes i impossibles de revertir.
El Congrés es tancava amb la lectura de les conclusions per part de la Consellera de Ciutadania i Drets Socials, María Victoria Broto, i assistien, entre altres autoritats, Miguel Miranda, director general de Voluntariat d'Aragó, o Luis Felipe, alcalde d'Osca.
Per a l'organització, el balanç ha estat molt positiu i s'han acomiadat dels voluntaris fins la propera cita, que tindrà lloc a Andalusia l'any 2017.
El Congrés, ha estat organitzat pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, el Departament de Ciutadania i Drets Socials del Govern d'Aragó, la Plataforma de voluntariat d'Espanya amb la col·laboració de Fundació Bancària "la Caixa". També hi han col·laborat la Plataforma de Voluntariat d'Aragó, la Coordinadora Aragonesa de Voluntariat, l'Ajuntament d'Osca i la Comarca Hoya d'Osca.

.