INICI | ACTUALITAT | NOTÍCIES | VIU ELS BARRIS | PERSONES i ASSOCIACIONS | PROJECTES | RECURSOS | TRANSPARÈNCIA
   

III MEMORIAL JULIO REGALADO

El passat 30 de setembre a l'Escola Arraona de Sabadell va tenir lloc el III Memorial Julio Regalado, un matí ple d'esport i emocions. La jornada la van iniciar els més petits, per deixar pas a una exhibició dels patinadors i patinadores del Club Patí Ciutat de Sabadell, qui van oferir un ram de flors a l'Ana, dona de qui fou president de l'associació de veïns i de la FAVIBC, en Julio Regalado. Després van seguir els partits de futbol i el lliurament de premis als guanyadors, l'Escola Pia i l'Escola de Futbol AP Nou Escorial en les diferents categories, per completar una jornada on tothom va poder gaudir d'un ambient festiu.

Àlbum fotogràfic de la jornada >>>

 

 

RENOVACIÓ DEL MAQUINARI DELS PUNTS ÒMNIA

La Xarxa Òmnia, de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, ha començat la renovació del maquinari dels punts arreu de Catalunya. Després de molt temps esperant una renovació del maquinari més que necessària per poder mantenir la qualitat de les activitats que es fan als punts Òmnia, la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària ha iniciat la instal·lació del nou equipament a tots els punts de la xarxa. Entre els primers punts a rebre el maquinari es troba el punt Òmnia del Gornal, un dels 28 gestionats per la FAVIBC, on es va fer la instal·lació el passat dilluns dia 2 d’octubre.

La nova dotació consta de: 9 equips ThinkCentre “tot en 1” de Lenovo, una impressora Epson Workforce Pro, un projector i tot el necessari per al correcte funcionament de la xarxa. Quant al programari, s’ha desenvolupat una maqueta sobre Linux amb aquelles utilitats que més fan servir els punts Òmnia per al desenvolupament dels eixos de treball: acció comunitària, aprenentatge i ocupabilitat. Malgrat que les aplicacions s’adequaran i actualitzaran de manera progressiva a les necessitats dels punts i dels seus usuaris.

Aquest desplegament del nou maquinari arribarà als 117 punts de la xarxa Òmnia, un programa preventiu, socioeducatiu, comunitari i de suport a col·lectius amb major risc de vulnerabilitat. Un programa universal d’intervenció social, que utilitzant com a instrument les eines TIC, cerca millorar i afavorir, tant individual com col·lectivament, la inclusió i la vinculació de les persones a la comunitat. DESCARREGA EL PDF >>>

FINALITZEN LES ACTIVITATS ALS BARRIS

Les activitats que es desenvolupen als barris finalitzen per donar pas a les vacances d'estiu. Dinamitzadors i dinamitzadores, usuaris i usuàries, personal tècnic, ja estan programant el curs vinent i preparant activitats atractives perquè tots els veïns i veïnes dels barris d'habitatge social de Catalunya trobin a la tornada unes propostes socioeducatives adients als seus interessos i necessitats.

Durant aquests darrers dies del mes de juliol, els més petits d'Espronceda van celebrar la seva festa d'acomiadament. La Balconada va acabar de realitzar la Setmana Jove. I així la majoria de barris, amb alta participació d'usuaris en les variades activitats organitzades al voltant de les associacions de veïns: casals, esports, circ, activitats d'aigua...

Ara esperar el setembre per tornar a engegar un nou calendari ple de propostes per a tots els col·lectius. Recordeu passar per la vostra associació o el vostre equipament habitual durant el mes de setembre per tal d'informar-vos dels tallers, cursos, activitats que més us interessin per tal de reservar espai i poder participar.

 

 

GIMCANA INFANTIL

Un any més, el Punt Òmnia del barri de Montserrat a Terrassa ha organitzat una gimcana infantil per tal de celebrar la festa major del barri. 32 nens i nenes han participat en les diferents proves al llarg del matí per demostrar les seves habilitats de punteria, velocitat i treball en equip, però sobretot, per divertir-se i riure tots junts. Mentre uns llençaven dards per veure la seva punteria; uns altres corrien una cursa d'obstacles aguantant una pilota de tenis taula amb una cullera a la boca; d'altres corrien lligats com siamesos i tots buscant petits tresors amagats pel barri. Tot i competir entre ells, els guanyadors van ser tots, per què l'important no era la competició, sinó córrer i divertir-se pel barri i aprendre a treballar tots per l'equip. I per celebrar haver aguantat tota la gimcana sota un sol d'estiu, tots van gaudir junts d'un gelat per refrescar-se.

 

NOU ESPAI AMB DOTACIÓ INFORMÀTICA AL BARRI DE MONTSERRAT DE TERRASSA

L'Associació de Veïns del barri de Montserrat de Terrassa, disposa des del passat divendres d'un nou espai dotat amb equips multimèdia, impressora 3D i connectivitat d'alta velocitat. Aquest equipament reforçarà no només els serveis que ofereix el programa Òmnia, que ja fa disset anys que es desenvolupa al barri, sinó que ampliarà la seva oferta formativa, de lleure educatiu, i els recursos adreçats no només al barri, sinó a tot el districte 2 de Terrassa.

Segons apunta el president de l'associació de veïns, l'Antonio Cazorla, aquest equipament permetrà rebre més usuaris, més entitats i més col·lectius, per seguir treballant la inserció social i laboral, el reforç escolar, la promoció del voluntariat, de l'associacionisme, del civisme, etc. El suport de l'Ajuntament de Terrassa, de la FAVIBC i de l'Associació de Veïns ha permès que aquest espai ja sigui una recurs a l'abast de la ciutadania.

Associació de Veïns de Montserrat | Grups de Montserrat, Bloc 26 Baixos, 08227 Terrassa, Barcelona | 937 31 45 52 | avvmontserrat@hotmail.com

 

ALFABETITZACIÓ AL BARRI DE SANT LLORENÇ DE TERRASSA

Alfabetització, educació i capacitació de les persones. Aquests són els tres objectius principals del Curs d’Alfabetització per l’aprenentatge de la lectura i l’escriptura de la llengua que es va engegar al Punt Omnia Associació de Veïns de Sant Llorenç a Terrassa. L’eix central del taller impulsa el diàleg i la convivència més oberta. El curs és obert a tothom que desitgi formar-se i/o ampliar el seus coneixements amb la llengua castellana, tanmateix, qui més se’n surt beneficiat fins ara són les dones marroquines que assisteixen al Punt. Fa molts anys que viuen al país i volen perfeccionar l’escriptura i la comprensió en general de la llengua.

Descarrega l'article en PDF >>>

 

A BADIA DEL VALLÈS «NO VOLEM AMIANT»

L'AV de Badia del Vallès ha creat una comissió amb l'objectiu central d'aconseguir fer retirar l'amiant de tots els edificis de Badia. Aquesta comissió està formada per veïns i veïnes, membres de la AV i la col·laboració de les diferents organitzacions polítiques del municipi, així com l'assessorament de Lluís Mallart, tècnic expert en qüestions d'amiant. Des de la comissió s'ha impulsat una ponència unitària amb els diferents grups polítics municipals per aconseguir recursos econòmics a través dels pressupostos de la Generalitat. La campanya "No volem Amiant" Persegueix l'objectiu d'aconseguir la retirada de l'amiant per­ part de les administracions. Per això et demanem que passis per l'AV, agafis una banderola i la pengis al teu balcó.
La comissió informarà els veïns perquè coneguin què és l'amiant i que puguin identificar els elements que ens envolten susceptibles de contenir-ho.

Associació de Veïns de Badia del Vallès | Tel. 937184422 | badiaavv@telefonica.net

VIRGÍNIA LÓPEZ NOVA PRESIDENTA DEL XUP

Després de la pèrdua del Sr. Ferran Camps, l’associació de veïns del barri del Xup de Manresa, ha escollit la Virgínia López com a nova presidenta. El Xup ha estat un barri de referència del moviment veïnal, federat a la FAVIBC des dels seus inicis.

Els pares de la Virgínia van arribar des d’Almeria als anys 60, però ella va néixer al Xup, el 21 d’octubre de 1971. És casada i té dos fills. La nova presidenta de l’associació de veïns coneix molt bé el seu barri, els seus veïns i les seves entitats. Treballa a la biblioteca del barri, ha estat secretària del club de futbol , monitora de l’esplai i presidenta de l’AMPA des de fa 7 anys. >>>

 

ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA 2017

El passat 25 de març de 2017, va tenir lloc l’assemblea general de la FAVIBC a la seva seu de Barcelona, amb una àmplia participació de les seves associacions federades de tota Catalunya. L’assemblea va aprovar per unanimitat els comptes del 2016, així com el pressupost i el pla d’actuació de la federació per l’any 2017, centrat en actuacions adreçades a la mediació, la participació i la solidaritat als barris d’habitatge social.

El pla d’actuació de la FAVIBC pel 2017 se centrarà en la consolidació, continuïtat i amplificació del seu pla integral, atenent les noves realitats i necessitats que sorgeixen any rere any i adaptant les metodologies de treball i actualitzant formats d'actuació. S’ha de seguir oferint un servei de qualitat als col·lectius més necessitats i respondre a un principi de justícia i equitat, plenament coherent amb la funció social de la Federació: Mediació, participació i solidaritat en uns barris que necessiten estratègies socials adequades per seguir avançant

ESCACS i TECNOLOGIA A CAMPCLAR

L'aprenentatge dels escacs presenta beneficis en totes les persones, gràcies al fet que reuneix una sèrie de característiques que afavoreixen els exercicis i el desenvolupament de les aptituds mentals com per exemple la concentració, l'atenció, la memòria, el raonament, la coordinació, la socialització. Sovint ens trobem en el col·lectiu que atenem: dificultat en les habilitats lectores i lingüístiques i de comprensió de conceptes matemàtics, baixa capacitat de concentració i de la creativitat, problemes en l'orientació espacial i memòria visual. Però també trobem dificultat en la convivència, en aprendre dels mateixos errors, baixa autoestima...

Per què jugar a escacs?
No es tracta només de moure peces en un tauler, els escacs ensenyen a prendre decisions, a planificar, i els joves comprenen que les seves accions poden conduir-lo a l'èxit o al fracàs, per la qual cosa es converteix en aprenentatge. També cal tenir present que la pràctica dels escacs:

Augmenta la capacitat de concentració.
Exerceix la memòria.
Desenvolupa el raonament lògic i matemàtic
Millorar la capacitat de resolució de problemes i la presa de decisions
Incrementa l'autoestima i l'afany de superació.
Ajuda a aprendre a reflexionar, planificar i preveure.

Per dur a terme tot això hem planificar 3 tipus d'activitats:

Taller d'aprenentatge d'escacs
Taller de creació de peces reciclades
Taller de disseny i impressió de peces en 3D (Punt Òmnia)

campclar@xarxaomnia.gencat.cat

 

CONVENI CONTRA LA POBRESA ENERGÈTICA

Les administracions catalanes han arribat a un acord per crear un model comú de conveni per instar la corresponsabilitat de les empreses subministradores en relació amb la pobresa energètica. L’acord inclou un nou protocol d’actuació per evitar talls en el subministrament d’aigua potable, electricitat i gas . Tant el conveni com el protocol els han pactat la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, la Federació Catalana de Municipis i l’Associació de Municipis de Catalunya.

Aquesta proposta comú de conveni estarà a disposició de les subministradores de serveis bàsics que encara no han arribat a cap acord de col·laboració amb la Generalitat per fer front a la pobresa energètica. La figura del conveni està inclosa en la Llei 24/2015 per tal de cercar vies de col·laboració i coresponsabilitat en la lluita contra la pobresa energètica. A dia d’avui, 20 distribuïdores d’aigua que abasteixen gairebé 6,5 milions de ciutadans ja n’han subscrit un. >>>

CONGRÉS ESTATAL DEL VOLUNTARIAT

La FAVIBC ha participat en el XVIII Congrés Estatal de Voluntariat, que es va clausurar el dissabte 26 de novembre, per debatre i dialogar al voltant de la qualitat del servei voluntari i la diversitat d'àrees que compten amb el seu suport.
El Congrés Estatal de Voluntariat és una de les trobades més importants del món social i està dirigit a persones i organitzacions que es mouen entorn de la tasca solidària. El seu propòsit és aprofundir en els aspectes que afecten el voluntariat i donar visibilitat social a una tasca en la qual ja participen cinc milions de persones a l’estat. Després de tres dies al Palau de Congressos d'Osca, amb el lema "La Màgia del Voluntariat", 700 assistents de forma presencial, i més d'un miler en total a través d'Internet, han assistit a les conferències, taules rodones, i altres activitats que s'han realitzat.
Del treball del Congrés s'han extret diferents conclusions: d'una banda s'ha parlat de com les entitats de voluntariat han de plantejar-se la transformació digital, de manera que puguin millorar els seus sistemes de gestió i ser més eficaços. També s'ha proposat que les entitats puguin compartir els seus recursos per ampliar les seves possibilitats d'actuació. Especialment, s'ha assenyalat la necessitat de treballar en metodologies que acreditin l'aprenentatge que s'adquireix en les actuacions voluntàries perquè es tingui en compte en el currículum acadèmic de la joventut, sobretot en un moment en què el seu accés al mercat laboral és més difícil. A més, es planteja com a necessària la millora en la sensibilització i missatges que es llancen a la joventut i la gent gran, per augmentar la participació voluntària. >>>

Crea6
L’Espai Jove, “Ludojove”, de la Ludoteca Margarida Bedós, l’associació juvenil SECUNDE i el Punt Òmnia d’Espronceda (Sabadell) gestionat per la FAVIBC, ofereixen als/les joves del Districte 6 de Sabadell, tot tipus de recursos creatius, formatius, professionals i de qualitat. El Crea6 Sabadell, és, un espai d’expressió cultural i artística dels joves del territori. Té com a objectiu fonamental, donar veu a les creacions que els joves del Districte 6 de Sabadell, volen oferir a la comunitat. El treball d’aquests joves, vinculats als diferents projectes juvenils, es va organitzar un any més, al voltant d’aquesta mostra/festival on els/les assistents van poder veure treballs i creacions en els àmbits de: el teatre social, la creació digital, la música, microrrelats i micro curtmetratges, animació, dinamització infantil i juvenil, etc.
El festival/mostra Crea6 del passat 7 de juliol tenia quatre espais ben diferenciats: Espais creatiu, Mostres o exposicions, Animació i dinamització juvenil i Espectacles.
Totes les activitats van ser obertes a tothom i van funcionar d’allò més bé, així ho van constatar el gran nombre de persones que van apropar-se a la plaça Castelao durant tota la tarda. Aquesta ha estat ja la segona edició del Crea6 que hem organitzat i creiem que el resultat ha estat molt positiu. Esperem seguir treballant en aquesta mateixa línia pel proper curs 2016-2017, amb la il·lusió de millorar sempre i d'oferir als/les joves del territori les eines, tant socials com comunitàries, pel seu desenvolupament personal i col·lectiu.

COL·LABORACIÓ AMB L'ESCOLA FÀTIMA AL PUNT ÒMNIA DE L'AV DE PLA DE BONAIRE

FATIMA és una escola d’educació especial municipal, gestionada a través del Servei d’Educació. Ubicada al Barri del Pla del Bonaire de Terrassa acull alumnes de qualsevol zona de la ciutat i d’altres municipis de la seva àrea d’influència (Matadepera, Rellinars, Vacarisses, Viladecavalls i Ullastrell). Atén alumnes entre 3 i 21 anys que presenten discapacitat intel·lectual i en el desenvolupament.

Ja fa 2 anys que els nois i noies del Fàtima participen al projecte Òmnia de Pla de Bonaire.  Nois i noies, que han après amb aplicatius de processador de text , dibuix, presentacions, calendaris, fins a retoc amb el Gimp. Aquest any, ja que els hi agrada molt jugar amb els Friv i de vegades deien que els hi agradaria fer algun joc propi, i així han treballat amb Scratch: De mica en mica han après a crear personatges ( han fet de propis), escenaris, jocs...  Ja tenen més de 10 projectes fets.

Tant la dinamitzadora de l’Òmnia, la Katy, com alumnes i professors estan molt contents i satisfets de la feina feta, esperant al proper curs per fer més jocs i poder compartir amb els companys tot aquest treball.

PROJECTE SEFORA

Present i futur de la dona a la societat, impulsat aquest 2016, neix per donar resposta a la situació del col·lectiu de dones dels barris d’habitatge social de Catalunya i potenciar la seva participació a la xarxa comunitària i l’eliminació de les discriminacions per gènere.

El 6 de maig, es va realitzar la primera reunió tècnica del projecte Sefora a la seu de la Federació, a Barcelona. Els tècnics i tècniques presents (dels barris de Montserrat de Terrassa, Arraona-Merinals can Gambús, la Pau, Can Jofresa, la Balconada i Font de la Pòlvora-Fontajau), van ser informats de la implementació del projecte, així com de la possibilitat d’ampliar les actuacions. Altres barris de la Federació, com és el cas de Badia i el barri de Sant Pedor de Manresa, també han estat convidats a participar de forma activa en la implementació del projecte als seus barris.

Sefora animarà al disseny i implementació d’activitats adreçades a les línies bàsiques del programa: suport, educació, formació, organització, resolució, assessorament. Entre d’altres activitats es desenvoluparà un club de lectura, sessions de cinema protagonitzat per dones, sortides i un concurs de microrelats.