LA FAVIBC | PERSONES i ASSOCIACIONS | VIU ELS BARRIS

<<< MÉS VOLUNTARIS

El Said Ghoula, va néixer a Tànger, Marroc, el 19 d'agost de 1973. Va arribar a Catalunya amb cinc anys i és el nou President de l'Associació de la Font dels Capellans de Manresa, on viu ja fa divuit anys. Els seus fills han estudiat al barri i participen en les activitats extraescolars que es fan des de l'Associació de Veïns: el casal, la biblioteca, el programa Òmnia, etc.

Vaig entrar com a col·laborador a la Junta, i vaig animar a tres persones més que ho fessin amb mi. Durant aquests dos darrers anys hem ajudat tot el possible, i ara, amb la marxa del Josep Rueda, vaig veure la necessitat de presentar-me com a President. Durant aquests anys he vist com han lluitat totes aquestes persones, tot el que han aconseguit, i no era just deixar de banda l'Associació, doncs es podria perdre tota la feina feta després de tant esforç”. Un dels principals objectius de la nova Junta és rejovenir-se, per assegurar el futur de l'Associació: “El nostre projecte pretén reforçar la relació dels joves i l'esport. Fomentar les activitats a la pista: patinatge, futbol sala, hoquei... Promoure l'esport des de l'Associació i obrir-la als joves perquè la coneguin, i tractar d'incorporar-hi els pares per tal de garantir el futur de l'AV”.


A la Font dels Capellans hi ha 2452 veïns i el 95 per cent són socis de l'AV. La Junta de l'Associació està formada per 4 dones i 7 homes (tots voluntaris). Hi ha unes 25 persones voluntàries que ajuden amb regularitat i en actes puntuals, i 7 treballadors contractats pel desenvolupament dels projectes socioeducatius i el treball administratiu i de gestió: “Nosaltres volem treballar no només pel barri, sinó també per tota la ciutat de Manresa. Ja col·laborem en projectes participatius amb beneficiaris de més barris, per exemple, en un projecte que treballa la memòria de les persones grans amb l’ajuda d’un tècnic especialista i per mitjà de tabletes. També estem contactant amb altres associacions de la ciutat per oferir col·laboracions: una és la Colla Castellera Tirallongues de Manresa. Volem oferir la nostra pista coberta pels dies que hi hagi una diada amb pluja per tal que no la suspenguin, com es fa en altres ciutats”.


Des de l'AV de la Font dels Capellans donen servei a més de 2500 persones en els diferents projectes i activitats: destacar el projecte La Font Solidària. “L'AV rep 24 mil euros en subvencions de l'Ajuntament i de la Generalitat per fer lots de menjar que setmanalment es reparteixen a 91 famílies (370 persones). Hi ha beneficiaris monoparentals, famílies nombroses... A més dels aliments, se'ls ajuda a fer front als rebuts diversos, però només un percentatge, per procurar que segueixin amb la cerca de feina i no siguin perceptors passius. Hi ha famílies que han trobat feina i automàticament deixen espai a altres famílies que ho necessiten”. A més, l'Associació de Veïns disposa d'espais de joc infantil, aula de reforç, projectes de desenvolupament comunitari, mediació veïnal, foment de la cultura, projectes d'acompanyament i lleure per les persones grans... “Els problemes més destacats del barri són estructurals: l'estat de les calçades, les voreres, les places. L'Ajuntament ja disposa de les necessitats més imminents del barri  i ha dissenyat un pla de xoc. El primer seran les zones per a vianants. És un barri majoritàriament de persones grans i hem de tenir cura de l'estat perquè puguin transitar sense problemes. A més, el mercat setmanal de Manresa es fa a la Font dels Capellans. Així, el nostre barri és el referent de tota la ciutat. Les persones que venen al mercat han de veure unes bones condicions, un barri cuidat perquè és una finestra a tota la ciutat.

Tots aquests projectes socio-educatius i de millores estructurals es desenvolupen gràcies als voluntaris, als tècnics i a les diverses subvencions que gestiona l‘Associació de Veïns: “Les administracions ens ajuden molt, però volem fer més coses, i necessitem accés a més ajudes. Volem engegar més actuacions i ampliar les que tenim. En el barri hi ha molt poca col·laboració: és molt fàcil que critiquin la tasca que fas, però ningú ve a ajudar. Hi ha barris com el Xup, on hi ha un sentiment més arrelat, gairebé com un poble, com una família. És un dels nostres reptes: millorar la col·laboració dels veïns, fer més comú el sentiment de barri, rebre més ajuda per part de tots els veïns i de les veïnes, aconseguir que les persones es quedin i gaudeixin més del barri”.

 

 

 

“En una festa major, em va impactar que la persona més jove que estava realitzant els preparatius tenia més de 60 anys i estava a més de quatre metres d'altura, mentre que la barra del bar estava plena de gent jove esperant que els majors ho arreglessin tot. Així, em vaig presentar com a voluntari per col·laborar en el que fos necessari. Es van estranyar perquè no era habitual.

DESCARREGA L'ARTICLE EN PDF >>>