LA FAVIBC | PERSONES i ASSOCIACIONS | VIU ELS BARRIS

<<< MÉS VOLUNTARIS

Manel Llamas Guirado, va néixer l’any 1950 a la Comunitat Murciana i va arribar als cinc anys a la ciutat de Lleida. El seu pare va conèixer Lleida durant la guerra civil, va trobar feina i després va portar la seva família. El Manel està casat amb la Maria, una malaguenya que va arribar a Lleida amb 16 anys. Tenen dos fills, tres nétes i un nét.

El Manel Llamas és el tresorer de l’Associació de veïns Pius XII-Germanor i delegat de la FAVIBC a Lleida. Ha estat docent en la formació professional durant 31 anys: “El gran problema de l’FP és que es consideraven estudis de segona. Quan no era veritat. Els bons estudiants d’FP han pogut accedir a treballs especialitzats i a estudis superiors sense més dificultats que els de batxillerat. La qüestió és que tothom podia accedir-hi i s’ajuntaven alumnes de molt nivell amb alumnes sense interès. He tingut molts alumnes que han passat molt favorablement per la formació professional i ocupacional i actualment disposen de bones feines. És per això que jo sempre he reivindicat i lluitat per una formació professional digna”.

El Manel prové del moviment sindical i va començar a participar del veïnal l’any 1990, any de formalització de l’AV de Pius XII. En un principi existien dues associacions, la de Pius XII i la de Germanor, però es van acabar unificant ben aviat. Abans, però, els veïns ja es mobilitzaven per aconseguir les millores dels habitatges. “Les promocions de Pius XII i Germanor daten de 1983, uns habitatges van ser promoguts pel Ministeri i els altres per la Generalitat. Els habitatges es construïen amb materials de pèssima qualitat i presentaven moltes deficiències, que es van anar resolent gràcies a les lluites i les mobilitzacions de les persones del barri. Però també hi reivindicàvem programes socials i recursos per tal de millorar i dignificar la vida dels veïns”.

El Manel va ser president de l’Associació de Veïns de Pius XII-Germanor durant molts anys i sempre ha estat vinculat a la seva Junta. També ha estat membre actiu de la FAVIBC com a Delegat de les associacions de Lleida i comarca, representant aproximadament a unes 40 comunitats i a 20 associacions d’habitatge social. “Al barri van marxar molts joves, i alguns han tornat perquè els pares i els avis els puguin ajudar a superar aquests moments de crisi. Pius XII-Germanor és un barri sense un gran moviment migratori, malgrat que hi ha famílies noves. És un territori solidari, on es coneix tothom i els veïns participen en les activitats que es fan. Jo he viscut tot el procés dels barris d’habitatge social de Lleida. Ha estat un procés lent, problemàtic, hi ha barris amb més diversitat que altres, amb problemes, però s’ha fet una bona feina.”

L’Entitat, sense el suport de les administracions, no podria mantenir les seves activitats. “A l’associació estem molt satisfets de dos projectes: el projecte Òmnia i l’esplai infantil. S’ha fet una gran tasca social al barri a través dels col•lectius d’infants i joves. Aquests programes han estat possibles gràcies a la col•laboració de la FAVIBC, i dels serveis socials de l’Ajuntament. Els veïns sempre hem considerat que els nens i els joves han de disposar d’un espai de lleure educatiu. L’Associació ha tingut monitors i educadores excel•lents. El treball amb els infants encara es fa i esperem que es faci per molts anys. Actualment disposem d’una educadora, directora de l’esplai, una monitora, dues persones de reforç a l’estiu i una dinamitzadora del projecte Òmnia. Durant el curs escolar disposem d’alguna persona en pràctiques i algun voluntari.

La junta de l’Associació està formada per 12 persones voluntàries: “És una junta paritària, malgrat que encara no hem tingut una presidenta. En els darrers anys s’han incorporat dues persones joves que són l’ànima de la junta: una va ser educadora de l’entitat i s’ha fet càrrec de la vocalia de joves. L’altre és un jove que sempre ha participat i ens ha ajudat. Malgrat que cerquem més persones per poder anar renovant l’associació. És molt important l’existència del moviment veïnal i la seva renovació per garantir la continuïtat. En l’actualitat l’objectiu de l’Associació és el manteniment i millora de les instal•lacions i de l’estructura urbanística de l’entorn. També necessitem desenvolupar els programes socials i ampliar el treball amb iniciatives per a les dones i per a la gent gran”. El delegat de la FAVIBC a Lleida és conscient que “els temps i les situacions han canviat i que estem en un moment delicat. Tot és una incògnita, estem pendents de la situació a Catalunya; l’Associació vol seguir ajudant les persones i dinamitzar el barri. A pius XII-Germanor hi viuen unes 300 famílies, hi ha molta participació dels veïns en totes les activitats que organitzem, però no hi ha molta en les assembles ni en l’organització. En l’entorn del barri hi ha habitatges de promocions privades i també poden participar a les activitats, malgrat que donem prioritat a les famílies d’habitatge social”.

Quant a la FAVIBC, el Manel afirma que “va jugar un paper decisiu quan es van produir els traspassos dels habitatges socials, i més tard amb la implementació dels programes i projectes de dinamització comunitària als barris. Ara també està passant per un procés de revitalització i d’adequació als nous temps, com totes les entitats de caràcter social. S’ha de refermar el treball federatiu, tornar al territori, mantenir el contacte amb les associacions i les altres federacions. Hem de recuperar el protagonisme que sempre ha tingut la FAVIBC pel bé dels barris d’habitatge social de Catalunya”.

DESCARREGA L'ARTICLE EN PDF >>>

 

 

Els joves han de conèixer la història del seu barri, de les persones que han lluitat pel seu barri, i s’han de comprometre. S’ha de fer un esforç molt important que no sempre és reconegut. S’ha de fer un treball constructiu, de crítiques que aportin i millorin el barri. Els joves han de renovar les entitats i convertir-se en l’eina que doni vida al moviment associatiu”.

...