LA FAVIBC | PERSONES i ASSOCIACIONS | VIU ELS BARRIS

<<< MÉS VOLUNTARIS

Els pares de la Virgínia van arribar des d’Almeria als anys 60, però ella va néixer al Xup, el 21 d’octubre de 1971. És casada i té dos fills. La nova presidenta de l’associació de veïns coneix molt bé el seu barri, els seus veïns i les seves entitats. Treballa a la biblioteca del barri, ha estat secretària del club de futbol , monitora de l’esplai i presidenta de l’AMPA des de fa 7 anys.

Recordo amablement el passat del barri, quan els dissabtes els veïns i les veïnes es reunien per fer la neteja col·lectiva. La gent vivia més el carrer, treien les cadires a la porta i a l’estiu es sopava fora. Jo no he estudiat al barri. Abans pensàvem que sortir del barri a estudiar era bo. Però fa temps que l’escola ha canviat molt i dóna molta confiança als veïns. Els meus fills ja han estudiat al Xup. Malgrat que és un barri humil, el Xup sempre ha estat molt solidari, no només ara amb la crisi. Al Xup recollim aliments i roba per a les famílies més necessitades i des de l’associació ajudem amb els problemes energètics i l’assistència social”.
Abans de ser presidenta de l’AV, la Virgínia era vocal. Actualment, la junta té 12 membres, cinc són dones. Els objectius que s’ha marcat han estat de continuïtat,  ja que té pel davant 2 anys de presidència. En destaca:

  • Posada en marxa del nou Institut al barri, Manresa 6, que engegarà el curs vinent.
  • Finalitzar la pavimentació del barri.
  • Aconseguir part del pressupost participatiu de l’Ajuntament de Manresa pel projecte de sanejament de la riera.

La Virgínia sap que “és difícil  la continuïtat de les persones que formen la junta de l’associació de veïns. Necessitem renovar el teixit associatiu de totes les entitats del barri, no només l’AV. Al barri hi ha moltes entitats i serveis:  l’associació marroquina, els gegants, l’esplai, el club de futbol, la petanca, el pla de desenvolupament, la biblioteca, el casal cívic, el programa Òmnia... Tots tenen relació amb la nostra associació. El Xup és un barri de persones grans, i això comença a notar-se molt a la participació en les entitats. Malgrat que en moments puntuals els veïns donen tot el suport que poden, es necessita més personal voluntari i tècnic per desenvolupar més projectes i arribar a més col·lectius”.


I els joves? “Ens agradaria treballar més amb els joves, procurar la seva dedicació i participació perquè no hi siguin al carrer tant de temps. Malgrat que disposem d’actuacions concretes per a ells, ‘Topten’ i l’Òmnia, és molt difícil aconseguir el seu compromís. Ara tornem a promocionar una comissió de joves  per desenvolupar activitats. És un altre repte de l’associació de veïns, potser el més important, dons es fa necessària l’energia d’aquest col·lectiu per poder renovar el teixit associatiu del barri.


La nova presidenta del Xup, afirma que “la gent no sap el treball que comporta estar al davant d’una associació. Tret de les reunions habituals, el dia a dia, l’atenció als veïns, la tramitació de documentació, les relacions amb les entitats, les inspeccions tècniques dels edificis... El treball de les associacions de veïns és molt important, la seva existència és imprescindible perquè garanteixen la cohesió, el civisme, la convivència, i donen suport a les persones més grans, les més vulnerables i a tots aquells que ho necessiten”.

 

 

 

Després de la pèrdua del Sr. Ferran Camps, l’associació de veïns del barri del Xup de Manresa, ha escollit la Virgínia López com a nova presidenta. El Xup ha estat un barri de referència del moviment veïnal, federat a la FAVIBC des dels seus inicis.

DESCARREGA L'ARTICLE EN PDF >>>